17 mars 2016
IVA Konferenscenter, Stockholm
Under 2016 kommer förslag om betydande förändringar som rör miljörätten. På konferensen diskuteras högaktuella frågor inom miljörätt och resultatet av ett flertal utredningar, förslag och förändringar inom miljölagstiftningen.
Ur programmet:
Program för Nytt om miljörätt i pdf
Ja, jag anmäler mig på Nytt om miljörätt.
Välkommen till Nytt om miljörätt – konferensen som ger dig nyheterna om miljölagstiftningen, hur den tillämpas i dag och vart den är på väg. Med centrala aktörer på plats utlovar vi en spännande och lärorik dag, med sakkunniga presentationer och debatt mellan experterna.
Konferensen Nytt om miljörätt ger en unik möjlighet till fortbildning och överblick och är utformad för alla som arbetar med handläggning och tillsynsärenden, miljöinspektörer/handläggare, strateger och miljöchefer i kommuner och på länsstyrelser, miljöansvariga på företag och i branschorganisationer samt jurister med inriktning på miljörätt.
Program för Nytt om miljörätt i pdf
Ja, jag anmäler mig på Nytt om miljörätt.
Se föreläsarna
Föreläsarna
Bengt Arwidsson, f.d. huvudsekreterare, Riksintresse-utredningen
Jan Terstad, avdelningschef, Naturskydds-föreningen
Anna Berglund, departements-sekreterare, Miljödeparte-mentet
Nina Ekelund, programdirektör, Hagainitiativet
Erik Eriksson, enhetschef, Energimyndigheten
Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, SKL, Sveriges Kommuner och Landsting
Matilda Ernkrans, riksdagsledamot (S) och ordförande Miljöutskottet
Lena Gipperth, professor i miljörätt, Göteborgs universitet
Carl-Gustaf Hagander, tekniskt råd, Mark- och miljööverdom-stolen
Johan Hultberg, riksdagsledamot (M) och ledamot av Miljömåls-beredningen
Jenny Jonsson, projektledare Naturvårdsverket
Sindre Langaas, forskningsledare vid Norsk institutt for vannforskning
Helen Leijon, rådman och utrednings-sekreterare i Miljömålsbered-ningen
Emma Nohrén, riksdagsledamot (MP)
Pia Pehrson, advokat/partner, Foyen advokatfirma
Nils Ryrberg, advokat Advokatbyrån Åberg & Co
EvaLinda Sederholm, sektionschef, Naturvårdsverket
Jens Sundström, forskare, Sveriges lantbruks-universitet
Maria Sunér Fleming, miljö- och klimatexpert, Svenskt Näringsliv
Mats Svensson, talesperson Örndalen Exploatering AB
Peter Sörngård, seniorrådgivare Svenskt Vatten
Hanna Tornevall, biträdande vattenvårds-direktör, Västerhavets vattendistrikt
Kristina Yngwe, riksdagsledamot, vice ordförande miljöutskottet (C)
Anders Wirdheim, informations-ansvarig, Sveriges ornitologiska förening
Stefan Berggren, Enhetschef/ Departementsråd Naturmiljöenheten Miljödeparte-mentet
Visa mindre
08.00-09.00
Registreringen öppnar
Kaffe och smörgås serveras.
09.00-09.05
Nytt om miljörätt - välkomna
Introduktion till konferensen, av dagens moderator Claes Sjöberg, VD och chefredaktör MiljöRapporten
TRENDER
09.05-09.30
Miljörätt och planetens gränser
Utifrån aktuella domar och lagstiftningsinitiativ analyserar professor Lena Gipperth trender och nyheter inom miljölagstiftningen i EU och Sverige. Hon tar också upp hur juridiken kan anpassas för att hantera kritiska gränser kring vilken belastning miljön och klimat tål - på planetär nivå och nedbrutet till regionala och lokala
överväganden.
ANALYS
09.30-09.50
Kontroverserna kring tillämpningen av artskyddet – exemplet Örndalen
Byggnation av vindkraft, vägar och turistanläggningar kan hamna i konflikt med artskyddsförordningen. Ett under senare år uppmärksammat exempel är Örndalen Resorts i Härjedalen där utvecklingen av skidliftar, golfbana och flera tusen turistbäddar stoppades av Mark- och miljööverdomstolen. Motivet var bland annat
att skydda kungsörnens häckningsplatser. Trots nederlaget i högsta instans gör nu Örndalen Exploatering AB ett nytt försök med ett bantat projekt. På konferensen berättar de hur de tänkt förena hänsyn till artskyddet med exploatering.
09.50-10.20
Klarar artskyddet att balansera samhällets behov av både bevarande och utveckling?
Näringslivsintressen beskriver ibland lagstiftningen kring artskyddet som alltför oförutsägbar och att det ofta bortses från helheten för att freda arter ned på individnivå. Därmed skulle Sverige inte följa syftet i EU:s art- och fågeldirektiv. Natur- och miljöintressenter menar tvärtom att EU:s regelverk och svensk lagstiftning
egentligen ger ett ännu mer omfattande skydd än vad som framgår utslagen i domstolarna. Konferensen Nytt om miljörätt frågar intressenter, experter och miljöjurister om dagens system klarar att balansera naturvårdens intressen - och behovet att investeringar i energi, infrastruktur och turism.
10.20-10.50
Kaffepaus
VISION
10.50-11.10
Naturvårdsverkets förslag för att göra miljöbalken mer effektiv
Det finns ett stort antal synpunkter på hur miljöbalken fungerar i förhållande till annan lagstiftning, EU-direktiv och mål och prioriteringar inom miljöområdet. På eget initiativ har Naturvårdsverket dragit igång ett projekt för att hitta ägar att göra miljöbalken mer effektiv. På konferensen Nytt om miljörätt presenteras resultat av det arbetet.
EU-RÄTT
11.10-11.30
Oilka sätt att hantera EU:s vattendirektiv
Krav från EU om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för att förbättra vattenkvaliteten har fått olika synsätt att hamna på kollisionskurs. För andra gången utnyttjas lagsstiftningens möjlighet att begära prövning hos egeringen. Frågor som nu väcks är om det är med myndighetsutövning som det här miljöarbetet ska bedrivas, eller om det snarare är ett politiskt ansvar att styra utvecklingen med övergripande mål. Grannlandet Norge har valt en annan väg och deras politik för vattenförvaltning presenteras före diskussionen.
11.30-12.00
Så här ska vi säkerställa vattenkvaliteten
12.00-13.15
Lunch
EU-RÄTT
13.15-13.45
GMO – miljörättslig kontrovers med nio liv
GMO-frågan är ett exempel på spänningarna mellan nationell lagstiftning och EU:s regelverk när det gäller kontroversiella miljöfrågor. EU-kommissionen och ministerrådet vill återföra stora delar av bestämmande om MO till medlemsländerna, medan EU-parlamentet ännu inte tagit ställning. I Sverige utreds vad som ska
hända om den nya nationella stoppmöjligheten blir verklighet. Varför är GMO en så komplicerad fråga att hitta ett fungerade regelverk för? Och vad händer när politik och vetenskap inte går i takt?
LAGSTIFTNING
13.45-14.15
En svensk klimatlag – här är förslaget
Det finns förslag om att Sverige bör ha en klimatlag, ett regelverk för politiska beslut om utsläppsminskningar och en rättslig grund för styrning, ansvarsfördelning, uppföljning och kontroll av klimatarbetet. Miljömålsberedningen har fått i uppdrag av regeringen att inom ramen för miljömålssystemet föreslå ett klimatpolitiskt
ramverk. Arbete pågår och beredningen ska våren 2016 vara klara med en ståndpunkt. På konferensen Nytt om miljörätt presenteras Miljömålsberedningens slutsatser.
14.15-14.45
Är klimatlag rätt väg att gå?
Finland, Storbritannien och Danmark har valt en klimatlag som ett verktyg för att aktivt och effektivt stoppa och hantera konsekvenser av pågående och väntade klimatförändringar. Är lagstiftning rätt väg att gå eller ett trubbigt instrument? Experter och intressenter ger sin syn.
14.45-15.30
Kaffepaus och förfriskningar
LAGSTIFTNING
15.30-16.00
Riksintresseutredningen – detta innebär förslaget
Riksintresseutredningen kommer med sitt betänkande i slutet av 2015 och under våren 2016 pågår remissarbetet. Utredningen ska utvärdera tillämpningen av systemet för hushållning med mark- och vattenområden, som regleras i miljöbalken, och lämna förslag till förändringar av bestämmelserna. Utredningen ska bl.a. överväga om bestämmelser ska införas som möjliggör att bostadsförsörjnings-intresset i vissa fall ges företräde framför ett riksintresse.
Riksintresseutredningens huvudsekreterare kommer till konferensen Nytt om miljörätt och berättar om utredningens förslag, som även kommenteras av berörda parter.
16.00-16.30
Miljökonsekvensbeskrivningar – förslag till ändrade bestämmelser
Regeringskansliet har tidigare remitterat ett förslag till ändrade bestämmelser om
miljökonsekvensbeskrivningar. De senaste ändringarna i det s.k. MKB-direktivet innebär att förslaget behöver omarbetas. Miljö- och energidepartementet planerar att under våren 2016 remittera det omarbetade förslaget som här presenteras i korthet.
SUMMERING
16.30-16.45
Avslutning
Konferensens inledningstalare och några deltagare reflekterar över en intensiv dag om miljörätt. Vilka insikter tar vi med oss?
16.45-18.00
Mingel och eftersnack
Fram till 18:00 blir det eftersnack med deltagare och konferensens talare. Dryck och tilltugg serveras.
Plats: IVA Konferenscenter,
Grev Turegatan 16, Stockholm
Datum: 17 mars 2016
Tid: kl 9.00-16.45. Därefter mingel och eftersnack med deltagare och talare till kl. 18.00.
Arrangör: MiljöRapporten
Deltagaravgift:
Ordinarie pris: 4 500 kr exklusive moms. I avgiften ingår måltider, konferensdokumentation och mingel.
Bokningsvillkor: Anmälan till konferensen är bindande.
För mer information om konferensen kontakta
Susanna Ullman, tel 08-23 47 10
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm