13 april 2016
IVAs Konferenscenter
Utbildning för dig som vill få fördjupade kunskaper om ekosystemtjänster och hur begreppet kan integreras i den egna verksamheten. Du får lära dig det senaste från forskningen och metoder för att synliggöra värdet av ekosystemtjänster i företag och organisationer. Teori varvas med övningar och praktiska exempel.
I takt med att miljöutmaningarna blir allt mer akuta ökar medvetenhete bland beslutsfattare om hur såväl offentliga verksamheter som företa förstör eller överutnyttjar vissa ekosystemtjänster. Det har till exempe lett till ett etappmål för de nationella miljömålen om att ”betydelsen a biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster senast 2018 ska var allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden, politisk avväganden och andra beslut i samhället där så är relevant och skäligt.”
Nya politiska styrmedel och medvetenhet om ekosystemtjänsternas värde
förväntas leda till nya spelregler för företag och organisationer Lösningar som integrerar, nyskapar och utvecklar ekosystemtjänster ger därmed stora fördelar.
Denna utbildning ger dig fördjupade kunskaper i begreppet ekosystemtjänster.
VI GÅR IGENOM:
– Det senast från forskningen om ekosystemtjänster,
– De verktyg som finns för att hjälpa organisationer och företag att kartlägga vilka ekosystemtjänster som de är beroende av och som de påverkar,
– De metoder som finns för att beräkna värdet av ekosystemtjänster.
– Praktiska exempel.
Kursen varvar det senaste från forskningen om ekosystemtjänster med interaktiva övningar och en rad praktiska exempel.
Utbildningen genomförs i samarbete med kursledare från Albaeco, en tvärvetenskaplig forsknings- och kommunikationsorganisation, i nära samarbete med Stockholms Resilience Centre vid Stockholms universitet, med lång och gedigen erfaranhet av arbete med ekosystemtjänster.
Medverkar gör även Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, som 2014 utsågs till Sveriges Bästa Hållbarhetschef av Miljöaktuellt. En tung vägande motivering till priset var hennes och Riksbyggens uppmärksammade arbete med att integrera ekosystemtjänster i företagets verksamhet.
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Alla som vill lära sig mer om ekosystemtjänster och hur begreppet kan användas i den egna verksamheten, till exempel.
– Du som arbetar med miljöfrågor – näringslivet eller offentlig förvaltning.
– Du som arbetar mer strategiskt med verksamhetsutveckling.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Att deltagarna ska;
– känna sig säkra på vad begreppet ekosystemtjänster innebär,
– få insikt och kunskap i vilka verktyg och metoder som finns för att analysera beroendet av ekosystemtjänster och beräkna värdet av dem,
Denna utbildning genomförs i samarbete med Miljöaktuellt Utbildning.
09.00–09.15 Välkomnande och introduktion
09.15–10.15 Introduktion till begreppet ekosystemtjänster.
En historisk överblick bl a i form av olika studier som gjorts och en förklaring till var vi står idag integrerat med gruppdiskussioner.
Paus 10.15–10.45
10.45–12.00 Vad säger forskningen idag om ekosystemtjänsterna?
Hur står det till i våra hav, på marken i luften? Vilka gränser behöver vi förhålla oss till för att kunna fortsätta att leva ett gott liv på jorden? Presentation integrerat med gruppdiskussioner.
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.30 Praktiska exempel från företag och offentlig förvaltning som använder sig av ekosystemtjänster i sin verksamhet.
Både internationella och svenska exempel men med betoning på svenska exempel.
Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, talar om deras arbete med ekosystemtjänster.
14.30-15.00 Paus
15.00-16.30 Att arbeta med ekosystemtjänster i din verksamhet
Vi gör övningar och testar några verktyg för att visa hur du kan använda ekosystemtjänster i din verksamhet.
16.30–17.00 Sammanfattning av dagen
Datum: 13 april 2016
Tid: 09.00–17.00
Plats: IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm
Deltagaravgift: Ordinarie pris 6 900 kr exkl. moms. Kursavgiften inkluderar måltider under dagen samt fullständig kursdokumentation.
Kontakt:
Magnus Norrman 070-729 37 21 magnus.norrman@bbm.bonnier.se
Kursledare
Louise Hård af Segerstad
Louise är Co-director på forsknings- och kommunikationsorganisationen Albaeco. Där arbetar hon med strategi och kommunikation om ekosystemtjänster och resiliens. Louise fokus är processledning och lärande kring hur ekosystemtjänster kan integreras i verksamheten inom både företag och offentlig förvaltning. Hon satt med i den statliga utredningen Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68).
Fredrik Moberg
Fredrik har jobbat med ekosystemtjänster och andra miljö- och hållbarhetsfrågor i nästan 20 år, både som forskare och kommunikatör. Idag är han chef för Albaeco och forskare kommunikationsrådgivare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Han har doktorerat i systemekologi och har mer än femton års erfarenhet som miljökommunikatör,
med en lång rad föreläsningar, rapporter, bokkapitel, nyhetsbrev webbsidor, tidningsartiklar och radioinslag på meritlistan.
Charlotta Szczepanowski
Charlotta Szczepanowski är hållbarhetschef på Riksbyggen och sitter i bolagets företagsledning. 2014 tilldelades hon Miljöaktuellts pris Sveriges bästa hållbarhetschef. En tungt vägande motivering var hennes och Riksbyggens framstående arbete med ekosystemtjänster. Hon är även styrelseledamot inom Näringslivets miljöchefer (NMC), ledamot av SIS tekniska kommitté för ISO 14001, suppleant i styrelsen för Sweden Green Building Council samt ordförande i kommunikationsrådet inom Sweden Green Building Council.
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm