17 maj 2016
Scandic Anglais, Stockholm
Nudging handlar om att påverka människors beteende genom att arrangera en valsituation så att det blir lätt att göra rätt. Metoden anses vara effektiv för att få konsumenter, medborgare och medarbetare att göra mer hållbara val. Denna utbildning ger dig de beteende- och nationalekonomiska grunderna samt konkreta verktyg och inspiration för att du själv ska kunna börja arbeta med nudging i din organisation.
Ny ekonomisk och beteendevetenskaplig forskning har på senare år tydligt visat att vi människor i våra beslut i hög grad påverkas av hur olika alternativ framställs och vad personer i vår omgivning väljer. Dessa insikter ligger till grund för en allt mer uppmärksammad gren inom beteendeekonomin som kallas nudging.
Nudging är ett sätt att utan tvång eller lockelser ”puffa” människor mot ett önskvärt val. Det kan exempelvis handla om att få individer att stanna upp och tänka igenom annars rutinmässiga val, eller olika sätt att presentera information för att uppnå större beteendeförändring i olika sammanhang.
Nudging vinner nu snabbt mark på hållbarhetsområdet eftersom det anses kunna fungera som ett viktigt komplement till traditionella styrmedel när det gäller att få konsumenter, medborgare och medarbetare att göra mer hållbara val.
I Danmark till exempel gjorde man ett försök i en kommun där man hade problem med nedskräpning. Man klistrade helt enkelt gröna fotsteg på trottoaren som om de var på väg mot papperskorgen. På så sätt kunde man minska nedskräpningen med 46 procent.
Denna heldagsutbildning ger dig handledning och guidning till hur olika former av nudging kan appliceras i den egna organisationen, hur man kan bära med sig lärdomarna från beteendeekonomin i sitt vardagliga arbete, och hur nudging kan användas för att utforma en mer effektiv miljöpolitik.
UTBILDNINGEN GER KUNSKAPER I
– Beteendevetenskapens grunder och centrala begrepp så som kognitiv snedvridning, begränsad rationalitet, beslutsarkitektur och kontrollerade experiment.
– Vilka aspekter av mänskligt beteende och samhälleliga strukturer som gör att hållbar konsumtion ibland kan vara svårt att uppnå med traditionella styrmedel.
–Hur icke hållbara beteendemönster kan kartläggas, analyseras och bemötas med insatser som underlättar för människor att göra rätt.
– Verktyg och metoder för att själv kunna arbeta med nudging i den egna organisationen.
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Alla som vill lära sig mer om beteendeekonomi och nudging och hur det kan användas i praktiken, till exempel:
– Ledare inom offentlig förvaltning och företag som behöver öka sin förståelse av människors beteendemönster och deras effekter på konsumtionsval
– Miljö- och hållbarhetschefer, miljösamordnare och andra ansvariga
– Kommunikatörer, kommunikations- och marknadschefer
– B2C- och B2B-företag
– Kommuner, landsting och myndigheter
– Ideella organisationer
– affärsutvecklare och utvecklare av produkter och tjänster
– politiker och beslutsfattare
09.00 – 09.15 Välkomnande och kursintroduktion
09.15 – 10.15 Introduktion till beteendeekonomi
Kursen första del ger dig som deltagare en grundläggande förståelse för hur beteendeekonomiska insikter kan bidra till bättre beslutsfattande och hur beteendekartläggning och kontrollerade experiment kan användas för att skapa kunskapsunderlag för beteendeekonomiska insatser.
10.15 – 10.30 PAUS
10:30 – 11.45 Hållbarhet och beteende – konkreta exempel
Genom att rikta ljuset mot specifika beteendebarriärer som hindrar hållbara konsumtionsmönster tar vi i del två det första steget mot att tillämpa beteendeekonomi och nudging på detta område.
11.45 – 12:30 Lunch
12.30 – 13:30 Hur kan beteendeekonomi användas för att öka hållbarhet och miljötänk – nudging
Del tre handlar om att du som kursdeltagare ska få en konkret bild av vilka konsekvenser kognitiva begränsningar kan få inom ett antal specifika områden, samt hur nudging kan komplettera traditionella styrmedel inom dessa områden.
13.30 – 15.30 Workshop: Beteendekartläggning och nudging i praktiken (inklusive kaffepaus)
I del fyra genomför vi en förenklad beteendekartläggning och designar tillsammans lämpliga insatser för att möta de barriärer vi identifierar. Syftet med detta är att öva på tillämpning av beteendeekonomins verktygslåda och ge Dig som kursdeltagare praktisk kunskap att ta med hem för att hantera beteendebaserade utmaningar i din egen organisation.
15.30– 16.45 Presentation och gemensam diskussion – kunskapsöverföring och reflektion om beteendeekonomins möjligheter och begränsningar
16.45 – 17.00 Avslutning
Datum: 17 maj 2016
Tid: 09.00–17.00.
Plats: Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm
Deltagaravgift: 6 900 kr exkl. moms. Kursavgiften inkluderar måltider under dagen samt fullständig kursdokumentation.
Kontakt:
Magnus Norrman 070-729 37 21 magnus.norrman@bbm.bonnier.se
Kursledare
Martin Flack
Martin Flack är nationalekonom och senior ekonom på konsultföretaget Copenhagen Economics inom energi, klimat och hållbar konsumtion. De senaste 10 åren har Martin arbetat på forskningsinstitut, myndighet och som konsult med tillämpad nationalekonomisk analys inom hållbar utveckling energi, och klimat. Genomgående har Martin i detta arbeta drivits av att utifrån komplicerade frågeställningar och beslutsunderlag skapa begripliga och konkreta rekommendationer för beslutsfattare inom såväl privat som offentlig sektor. Att kombinera en förståelse för behovet av traditionella styrmedel med nya beteendeekonomiska insikter blir allt viktigare för att kunna göra detta på ett relevant sätt. Martin är också en van föreläsare och ger regelbundet uppskattade föreläsningar för större och mindre sällskap i Sverige och utomlands.
Christina Gravert
Christina Gravert är postdoktor vid Institutionen för nationalekonomi med statistik, Göteborgs Universitet och bedriver forskning inom beteendeekonomi. Vid sidan om forskningen har hon under flera år varit aktiv som föreläsare och kursledare inom beteendeekonomi och nudging och ledde exempelvis i maj 2015 Sveriges första så kallade Nudgeathon, där 21 studenter deltog i en tävling som syftade till att hitta sätt att uppmuntra konsumenter till lokal shopping. Christina har alltid haft ett stort fokus på att tillämpa de nationalekonomiska teorierna på verkliga problem och har därigenom kommit i regelbunden kontakt med praktiker från såväl privat som offentlig sektor.
Amanda Stefansdotter
Amanda Stefandotter är nationalekonom och konsult på Copenhagen Economics. Amandas huvudområden är samhällsekonomisk konsekvensanalys och utformning av reglering. Hennes erfarenhet sträcker sig från läkemedelsbranschen, till detaljhandeln och tjänstesektorn. Amanda har arbetat för en rad kunder som Nordiska ministerrådet, Länsstyrelsen i Stockholm och Telia. Under 2014 och 2015 har Amanda varit projektledare för ett nordiskt projekt inom beteendeekonomi och nudging för mer hållbara konsumtionsmönster. Amanda är en mångsidig analytiker med talang för att presentera kom
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm