10 mars 2016
Saturnus Konferens
Behöver du som offentlig upphandlare stöd i att ställa och följa upp sociala krav? Denna heldagsutbildning, som fokuserar på uppföljning av sociala krav och hur man säkerställer att dessa efterlevs, ger dig kunskapen och verktygen för att lyckas i ditt arbete.
Att ställa sociala krav inom offentlig upphandling är av stor betydelse för att goda arbetsvillkor upprätthålls i leverantörsleden. I och med ett nytt EU-direktiv, som påverkar utformningen av LOU, utökas möjligheterna att ställa sociala krav. Men det är bara det första steget, kraven måste även följas upp på ett säkert sätt.
Denna kurs fokuserar på uppföljning av sociala krav och hur man säkerställer att dessa efterlevs. För att kunna genomföra effektiv uppföljning behöver kraven ställas på rätt sätt. Denna kurs ger dig därför kompetens om risker i produktionskedjan och kännedom i hur en leverantör bör hantera och prioritera dessa risker på bästa sätt.
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
– Hur man kan formulera kravtexter, utvärderingsmodeller, frågeformulär och bedömningsmallar, samt går igenom lagstiftning och praxis gällande vilka krav man kan ställa.
– Fokus på uppföljningsarbetet. Vi går igenom vilka metoder som är effektivast att använda för att säkerställa att era krav efterföljs och hur arbetar man långsiktigt med sina leverantörer.
Våra utbildningsledare från Swedwatch har lång erfarenhet av att studera sociala risker i komplexa, globala leverantörskedjor och bistår regelbundet kommuner, landsting och myndigheter i arbetet för att stärka de sociala kraven i upphandlingen.
Medverkar gör även Pauline Göthberg, nationell samordnare för socialt ansvarstagande i offentlig upphandling vid Sveriges landsting och regioner.
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
– Offentliga upphandlare inom kommuner, landsting och myndigheter som vill säkerställa att kraven som ställs efterlevs.
– Leverantörer som vill få ökad förståelse kring de krav som kan komma att ställas i en upphandling och hur man lever upp till dessa.
– Konsulter och andra som hjälper upphandlare och leverantörer i att ställa sociala krav och följa upp dessa.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Deltagarna ska få konkret kunskap och verktyg för att stärka arbetet med sociala krav inom offentlig upphandling, genom att få kännedom om lagar samt vilka metoder som finns för att säkerställa att rätt krav ställs och att dessa följs upp på ett korrekt och effektivt sätt.
Utbildningen genomförs i samarbete med Miljöaktuellt Utbildning.
08:30 – 09:00 Registrering och kaffe/smörgås
09:00 – 09:15 Välkomna/presentationsrunda
09:15 – 10:00 Swedwatchs erfarenheter och case rörande offentlig upphandling
10:00 – 10:15 Kaffepaus
10:15 – 11:15 Lagar, ramverk och rättsfall – vilka krav kan man ställa och hur?
11:15 – 12:00 Praktiska övningar
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 14:00 Gäst – Pauline Göthberg, Sveriges landsting och regioner
14:00 – 14:15 Kaffepaus
14:15 – 15:00 Från kravtext till uppföljning – hur säkerställs kraven?
15:00 – 15:30 Praktiska övningar
15:30 – 16:00 Nya initiativ och vägar framåt
16:00 – 16:30 Slutdiskussion och utcheckning
Datum: 10 mars 2016
Tid: 09.00–16.30
Plats: Saturnus Konferens Slussen, Hornsgatan 15 Stockholm
Deltagaravgift: Ordinarie pris 6 900 kr exkl. moms.
Kontakt:
Magnus Norrman 070-729 37 21 magnus.norrman@bbm.bonnier.se
Kursledare
Théo Jaekel
Théo Jaekel är jurist och researcher på Swedwatch, med utvinningsindustrier och offentlig upphandling som ansvarsområden. Han är expert på FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och en van föreläsare. På Swedwatch har Théo arbetat med flertalet av de externa uppdrag som görs åt kommuner, landsting och myndigheter. Han är även engagerad i en rad Europeiska nätverk för hållbar upphandling.
Linda Scott Jakobsson
Linda Scott Jakobsson är upphandlingsspecialist och
researcher på Swedwatch. Hon har en bakgrund som journalist och statsvetare och har flera års erfarenhet av att utveckla och ställa sociala krav i kommunala upphandlingar samt granska leverantörer till offentlig verksamhet med fokus på socialt ansvarstagande i produktionsleden.
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm