10 maj 2016
Freys Hotel, Stockholm
Här är utbildningen som ger dig kunskap om hur du kan finansiera dina projekt med medel från EU. Du får gedigen kunskap i hur du hittar finansiering för dina projekt, där fakta växlas med konkreta exempel för att ge dig en bred och användbar grund att arbeta ifrån.
I dag är det många bra projekt och idéer för en hållbar utveckling som inte kan genomföras på grund av brist på finansiering. I många fall kan detta avhjälpas genom att man känner till vilka externa medel som finns, framförallt finns det inom EU stora summor avsatta för att främja denna typ av projekt - något aktörerna i Sverige i dag kan bli mycket bättre på att utnyttja!
I utbildningen får du en introduktion till att arbeta med att söka EU-finansiering, vad som är viktigt att tänka på när man ska göra dessa typer av ansökningar och vilka som är de vanligaste fallgroparna. Vi presenterar också detaljerad information om olika utlysningar och möjligheter till finansiering som du kan applicera på just dina projekt. Vid en workshop får du möjlighet att få stöd och feedback i analysen för hur du kan realisera just dina hållbarhetsprojekt, och vi presenterar möjligheter för hur din organisation på ett framgångsrikt sätt kan arbeta vidare med dessa frågor.
Målgrupp för kursen
Kursen passar dig som jobbar i privat eller offentlig sektor som vill veta mer om att göra framgångsrika EU-ansökningar och att hitta medel för att utveckla och förverkliga hållbarhetsprojekt. Inga förkunskaper krävs för kursen. Den riktar sig till både nybörjare och mer erfarna personer inom området. Kom och låt dig inspireras och få viktiga kunskaper!
08.15-09.00
Registrering och servering av kaffe och smörgås
09.00 Välkommen
Introduktion till att söka finansiering
Utbildningen börjar med en introduktion till vad det innebär att söka finansiering. Beskrivning av hela processen samt vilka analyser och verktyg som är viktiga. Även en introduktion till begrepp och nyckelord som kan vara bra när man ska orientera sig mellan EU:s alla utlysningar.
10.10-10.30 Kaffepaus
Aktuella fonder och program
Utbildningen fortsätter med en genomgång av de stora fonder och program, främst inom EU men även ett antal nationella fonder, där man kan söka medel för att finansiera sina hållbarhetsprojekt. Vi går igenom vad fonderna fokuserar på och vad som finansieras, vilka finansieringsgrader som är aktuella, vad som krävs för att kunna söka dem och hur det går till, samt när i tiden man kan söka.
Gästföreläsare
Förmiddagen avslutas med en gästföreläsare.
12.00-13.00 Lunch
Projekt i praktiken
Efter lunch får vi ett föredrag av Elin Salomonsson, WSP, från projektet ”Södertörnmodellen”, ett samverkansprojekt finansierat av Vinnova, som nu är mitt i sin aktiva fas.
Att förverkliga projekt med EU-medel
Därefter är det tid för dig som deltagare att fundera på vilka möjligheter som finns i din organisation. Vilka möjligheter du kan se utifrån dagens diskussioner och presentationer. Workshopen utgår ifrån deltagarnas nivå och behov, vi bollar idéer och du får tid för egen reflektion rörande dina projekt, samt stöd till dina idéer.
14.30-14.50 Kaffepaus
Strategi för att hitta finansiering till sina projekt
Det sista passet inleds med en genomgång av hur just ditt företag eller din organisation kan bli bättre rustat för att arbeta med att hitta extern finansiering för era hållbarhetsprojekt.
Därefter rundas utbildningen av med en sammanfattning av dagen, en kort genomgång av de vanligaste misstagen som görs vid ansökningar och hur de kan undvikas, samt de viktigaste punkterna att tänka på vid en ansökan.
Avslutningsvis ges ytterligare utrymme för frågor och kommentarer.
16.30 Kursen avslutas
Plats: Freys Hotel, Bryggargatan 12, Stockholm
Datum: 10 maj 2016
Tid: kl 9.00-16.30
Deltagaravgift: Ordinarie pris 6 900 kr exkl. moms. Kursavgiften inkluderar måltider under dagen samt fullständig kursdokumentation.
För mer information om utbildningsdagen kontakta Susanna Ullman, tel 08-23 47 10
Kursledare
Thea Ohlander Arfwidsson
Arbetar på WSP med miljöstrategiska frågor och projektutveckling av hållbara projekt, samt är expert på att hjälpa både privata företag och kommuner att hitta finansiering till sina hållbarhetsprojekt.
Charlotte Hauksson
Har arbetat många år med extern finansiering och är ett erfaret proffs på att projektleda och utveckla stora och små ansökningar så att de blir framgångsrika. Charlotte är en flitigt anlitad rådgivare och processledare i dessa frågor.
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm