21 april 2016
Klara Strand
Här är utbildningen som ger dig kunskap om hur du arbetar med hållbarhet, miljö och CSR inom sjukvården. Du får kunskaper om vad som skapar en hållbar sjukvård, alltifrån organisation, miljölagstiftning och hur du engagerar medarbetare. Du får grundkunskaper om avfall, transporter, kemikalier och andra avgörande miljöfrågor för ett ökat hållbarhetsarbete inom sjukvården.
Hållbar sjukvård inkluderar alltifrån minskade utsläpp av läkemedel i miljön till energieffektivisering av sjukhusbyggnader. Under kursen varvas teoretiska moment med övningar, där du som deltagare kan ta upp frågor som rör ditt arbets- och ansvarsområde. Efter utbildningen har du fått djupare kunskap om sjukvårdens utmaningar inom hållbarhet och hur de kan lösas.
Målgrupp för utbildningen
Miljöombud, miljösamordnare, miljöchefer, ledande befattningshavare och andra anställda i privat och offentlig sjukvård
Leverantörer till sjukvården som behöver en större insikt i sjukvårdens arbetssätt, fokusområden och utmaningar.
Konsulter, advokater, revisorer med sjukvården som kund och som tangerar hållbarhetsområdet.
08.15-09.00
Registrering samt servering av kaffe och smörgås.
09.00-16.30
Introduktion till hållbar sjukvård Utbildningen inleds med en introduktion till vad hållbar sjukvård innebär. Vad menar vi när vi talar om hållbar sjukvård?
Internationell utblick Därefter gör vi en internationell utblick och tittar på hur arbetet ser ut utanför Sveriges gränser. Du får en jämförelse med arbete i Sverige och vi tittar på nationella exempel.
Miljölagstiftning Dagen fortsätter med en genomgång av miljölagstiftning av särskild betydelse för hälso- och sjukvården.
Så brukar miljöarbetet organiseras
Miljöfrågorna i hälso- och sjukvården Vi fortsätter med att fördjupa oss inom ett antal frågor som rör miljön. Vi går igenom:
- Avfall och smittförande avfall – återvinning, avfallsminimering - Kemikalier och kemikaliehantering, regler, register etc - Transporter – logistik – internt/externt - Energi – Hur kan man minska? - Byggnader – bra och mindre bra exempel - Material – bra och mindre bra exempel - Läkemedel i miljön
12.00-13.00 Lunch
Goda exempel i hälso- och sjukvården Inom hälso- och sjukvården finns flera exempel på hur man kan arbeta hållbart. Vi tittar på miljöteknik, innovation, företagssamarbeten och andra goda exempel som har bidragit till en hållbar sjukvård.
CSR i sjukvården Utifrån ISO 26 000 breddar vi perspektivet och går igenom vad socialt ansvarstagande innebär.
Hållbarhetsredovisning i sjukvården, med fokus på rapporteringsramverket GRI
Miljöledningssystem, lagefterlevnad och revision i hälso- och sjukvården med fokus på nya ISO 14001
Att engagera medarbetare i hållbarhetsfrågor Vi tittar på hur du kan få dina medarbetare engagerade i hållbarhetsarbetet. Hur gör vi för att skapa förändringar ur ett hållbarhetsperspektiv?
Avslutande diskussion och diplomutdelning
Under dagen gör vi avbrott för förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe ca kl. 10.20-10.45, 12.00-13.00 och 14.20-14.45.
Datum: 21 april 2016
Tid: kl 9.00-16.30
Plats: Klara Strand, Klarabergsviadukten 90, Stockholm
Deltagaravgift: 6 900 kr exkl. moms. Kursavgiften inkluderar måltider under dagen samt fullständig kursdokumentation.
För mer information om utbildningsdagen kontakta
Susanna Ullman, tel 08-23 47 10
Kursledare
Daniel Eriksson
Daniel är CO-Director på Stiftelsen TEM i Malmö och har arbetat med sjukvårdens hållbarhetsfrågor i över 10 år. Han är grundare till bland annat NCSH (Nordic Center for Sustainable Healthcare) och har suttit i flera internationella styrelser med fokus på hållbar sjukvård. Daniel Eriksson har utbildat tusentals chefer, miljöombud och anställda i hållbar sjukvård och har arbetat åt ett stort antal sjukhus och regioner både i Sverige och internationellt. Han har även arbetat med svensk export av miljöteknik riktad till sjukvården och gjort revisioner i vården med fokus på lagefterlevnad och ISO 14001.
Postadress
MiljöRapporten, Bonnier Business Sustainability
113 90 Stockholm
Besöksadress
Torsgatan 21, 113 21 Stockholm